Ziemniaki smażone \"nadmuchane\"

Ziemniaki smażone \"nadmuchane\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    800 g
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Duże ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 3 mm, dokładnie wysuszyć na ściereczce. Wrzucać po kilkanaście plastrów do dużego naczynia z dwoma uchami na gorący, ale jeszcze nie dymiący tłuszcz i smażyć 3 min, poruszając naczyniem, aby plastry ziemniaków nie przylegały do siebie i nie zlepiły się. Zdjąć naczynie z ognia na 7 minut (plastry smażą sięjeszcze pomino zdjęcia z ognia). Postawić naczynie spowrotem na średni ogień i poruszając naczyniem bez przerwy smażyć do momentu, gdy brzegi plasterków zaczną sięrumienić. Łyżką cedzakową wyjąć ziemniaki i włożyć do cedzaka, zwiększyć ogień, aby tłuszcz zaczął dymić. Do dymiącego tłuszczu wsypać plastry ziemniaków, które po chwili przybiorą kształt \"poduszeczek\"
Przed podaniem posolić.
Do wykonania tej potrawy potrzeba ewnego doświadczenia i dokładnego przestrzegania przepisu. Gdyby ziemniaki nie przybrały kształtu \"poduszeczek\", to wrzucone jeszcze raz do dymiącego tłuszczu staną się \"nadmuchane\"

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

08.11.2011 12:10
mniam

suzana

12.09.2011 10:38
spoko!

Zoso

25.02.2011 20:31
ciekawy pomysł

Kate131

22.02.2011 07:27
pyszne są takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat