Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, ostrożnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy ,wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.30 minut
MASA BUDYNIOWA
Do rondla wlać 2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.
Budynie rozprowadzić w 1 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się wody z cukrem, zagotować.
Zestawić budyń z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.
MASA ŚMIETANKOWA
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
SKŁADANIE CIASTA
1.biszkopt
2.masa cytrynowa
3.masa śmietankowa
4.herbatniki
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.