Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona
Pieczona gęś to jedna z najlepszych potraw, jakie można przygotować z tego mięsa. Warto jednak wziąć pod uwagę czas przygotowywania tego dania - należy zacząć dzień przed pieczeniem! Gęś należy zamarynować, dlatego zaplanuj wszystko z jednodniowym wyprzedzeniem.
1. Gęś umyć i osuszyć.
2. Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś. Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami. Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
3. Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości gęsi). W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem.