Sernik

Sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki

    300 g
  • cukru pudru

    100 g
  • ugotowane i przetarte żółtko

    1
  • masła

    200 g
  • sera

    1 kg
  • jajek

    10
  • cukru

    350 g
  • masła

    4 łyzki
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto.
Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki.
Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a potem wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i przenosimy na wałku, wylepiając nim dno formy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 15 – 20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor. Ucieramy w misce ser z cukrem, 3 jajami cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbijamy stopniowo po jednym żółtku, dolewamy stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone) . Po wymieszaniu nakładamy masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170oC. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aacaac

16.08.2011 15:35
super

treonina

05.07.2011 00:35
moje ulubione ciasto! nie ma lepszych!

Wacław

17.06.2011 12:19
Ulubione ciasto,pychotka !

Kate131

12.05.2011 07:11
super

patusia

05.04.2011 02:06
pycha

Tika4444

05.03.2011 18:35
pięknie wygląda

Barbara40

17.12.2010 18:02
Mysle, ze pyszny, dodam do ulubionych

ewasylwia

02.10.2010 09:40
uwielbiam serniki

IZABELA29

27.07.2010 11:05
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat