Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełkowo-zeberkowy obiad
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odccedzamy. Ubijamy. Wykładamy porcje na talerz.
Przyrządzenie zeberek :
20dag żeberka,
do natarcia musztarda,
do natarcia majeranek,
do natarcia zióła prowansalskie,
1/4 łyżeczki Sól,
do natarcia pieprz czarny,
do gotowania woda,
do smazenia olej,
do natarcia oregano
Zeberka porcujemy- 1-2 sztuki. Myjemy. Nacieramy musztardą z każdej strony. Pieprz, sól, zioła i majeranek służą nam do natarcia żeberek będących w musztardzie. Zostawiamy je tak przygotowane przez 4 h. Następnie do woka dodajemy olej, i trochę wody i dusimy na małym ogniu do miękkości nasze żeberka. OD czasu do czasu zmianiając stronę.
W oddzielnych naczyniach przygotowujemy skrzydełka:
20 dag skrzydełka,
1 łyżka sos sojowy,
do smaku papryka słodka,
2 łyżeczki ketchup ostry,
1 łyżka sok z cytryny,
do smaku pieprz i sól
Skrzydełka płuczemy. Składniki powyżej wymienione łączymy ze sobą, mieszamy. Obraczamy w niej skrzydełka. i pozostawiamy na 4 godziny.Smażymy w woku z olejem, i podlewamy wodą.następnie podduszamy po około 7 minutach pod przykryciem,Dusimy je ąż do miękkości. od czasu do czasu mieszając, by z każdej strony mięsko było miekkie.
Żeberka i skrzydełka wykładamy na talerz.
Ziemniaki polewamy tłuszczem z żeberek bądz skrzydełek