Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z mięsnym farszem.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski.
Dodajemy mąkę ,jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Przekładamy na stolnice oprószoną mąką wałkujemy wałek o średnicy 3-4 cm i kroimy na grubość 2 cm.
Maczaną w mące ręką kształtujemy kółka lekko dociskając ciasto do stolnicy.
Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu.
Zlepiamy najpierw tj.pierogi ,następnie rogami sklejamy do siebie by powstała kula.
FARSZ;
Ja użyłam mięso z ugotowanego kurczaka z rosołu tj mięso ze skrzydełka, korpusu, szyjki i piersi .
Możemy zamiast ugotować 2 piersi z 5 marchewkami.
Mięso oddzielamy od kości, rozgniatamy widelcem.
W rondelku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojona cebulę ,a nastepnie mięso.
Przesmażamy chwilę razem. Dodajemy ugotowane marchewki ,rozgniatamy widelcem.
Następnie dodajemy 2 jajka i mieszamy by dobrze się ze sobą połączyły wszystkie składniki.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową .
Studzimy.
Farsz nakładamy na kółka z ciasta.
GOTOWANIE;
Gotujemy wodę z łyżką soli.
Wrzucamy knedle , zagotowujemy i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie .
Na patelni rozpuszczamy margarynę .
Wsypujemy bułkę tartą lekko rumienimy.
Ugotowane knedle przekładamy do bułki , obtaczamy z każej strony.
Podajemy na ciepło.
Smacznego...