Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki z musem warzywno-serowym
W dużej misce mieszamy makę z cukrem, jajkami ,a po chwili z wyrośnietymi drożdżami.
Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy miekką margarynę.Wyrabiamy około 15 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie kształtujemy kulki średnicy 4 cm i wkładamy do foremek muffinek lub do foremek babeczek.
Na każdej brioszce kładziemy mniejsza kulke ciasta.
Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.
MUS WARZYWNO - SEROWY.
Rozdrabniamy rzodkiewki i szczypiorek za pomocą blendera. Następnie dodajemy ser, śmietanę i doprawiamy do smaku. Łączymy razem. Rozdrabniamy.
Brioszki przekrawamy na pół.
Mus nakładamy do szprycy i nakładamy na brioszki.
Dekorujemy plastrem rzodkiewki i pokrojonym szczypiorkiem.