Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pleśniak z czarnymi porzeczkami
Kroki postępowania
Żółtka oddzielić od białek. Masło ucierać z 1/2 częścią cukru i dodawać pojedynczo żółtka ciągle mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ciasto zagnieść. Podzielić na trzy równe części; do jednej części dodać kakao i śmietanę wyrobić, kulki ciasta schłodzić.
Porzeczki, umyć, osuszyć. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Schłodzoną część jasną ciasta poskubać i małymi porcjami układać na blaszce. Na to wyłożyć owoce. Przykryć je poskubanym ciastem z kakao. Na to wyłożyć pianę z białek i posypać poskubaną trzecią częścią jasnego ciasta.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.