Przepis i sposób przygotowania na: Pasiak mleczno-galaretkowy
Kroki postępowania
Do rondla wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy, zagotowuję. Do miski wlewam 1,5 szklanki gorącej wody, wsypuję żelatynę i mieszam energicznie aż do rozpuszczenia, odstawiam. Do zagotowanego mleka wlewam rozpuszczoną żelatynę, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce
Teraz zabieram się za galaretki. Nie rozpuszczam wszystkich naraz, ale rozpuszczam po dwie galaretki - każdą w osobnym naczyniu, w szklance gorącej wody.
Formę o wymiarach 39x23,5 cm wykładam dokładnie folią spożywczą. Na dno formy wylewam szklankę mlecznego płynu i wstawiam do lodówki na 15-20 minut do całkowitego stężenia. Po 20 minutach na białą warstwę wylewam 1 galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (powinna być zimna, ale nie stężona), ponownie wkładam do lodówki na 15-20 minut. Na przemian wylewam na formę białą (mleczną) warstwę z galaretkową warstwą. Deser trzymam w lodówce.