Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkanocny tort jogurtowy

5.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
8 sztuk
mąka pszenna
1 szklanka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
cukier kryształ
200 gram
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
ocet
1 łyżka
dżem owocowy
1 słoiczek
brzoskwinie
1 puszka
truskawki świeże
200 gram
smietana kremowa
330 gram
sok z cytryny
2 łyżki
mleko
450 ml
jogurt
500 ml
jogurt naturalny
500 ml
budyń waniliowy
1 opakowanie
cukier kryształ
3 łyżki
wiórki kokosowe
50 gram
czekolada
100 gram
masło
200 gram
herbata
250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny tort jogurtowy

Kroki postępowania

1
Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki średniej wielkości/ może być tortownica. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej.
Krok 1 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
2
Budyń ugotować (450 ml mleka) dodając 3 łyżki cukru i 1 cukier wanilinowy.
Krok 2 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
3
Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń, kwasku cytrynowego sporządzić poncz. Nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie posmarować dżemem. Brzoskwinie (zostawić 1 do dekoracji)pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na 2 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać połowę rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą warstwą i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć z pozostałą kremówką i żelatyna oraz owocami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę. Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.


Potrzebujemy 1 jogurt brzoskwiniowy a drugi truskawkowy/jagodowy/wiśniowy.
Krok 3 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
4
Przestudzony budyń zmiksować z utartym masłem (opcjonalnie można dodać kilka kropel ulubionego aromatu albo kieliszek likieru). Masą obłożyć tort obsypać boki czekoladą. Wierzch udekorować pozostałą masą, którą należy przełożyć do worka cukierniczego/ szprycy i wykończyć według uznania. Napis alleluja wykonałam z cukrowych koralików.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dzień.
Krok 4 - Wielkanocny tort jogurtowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 14.03.2013 17:26
super i na czasie
Bernadeta1 20.02.2013 00:05
bajecznie smaczny
Małgorzata34 25.07.2012 20:52
przepiękny
caralajna 15.07.2012 18:50
super się prezentuje
Kuchareczka2 14.05.2012 11:04
piękny tort
bartek8585 09.05.2012 19:23
efektowny
suzana 09.05.2012 18:03
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak