Placuszki ryżowo-grzybowe

Placuszki ryżowo-grzybowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szklanki
  • grzyby świeże

    2 szklanki
  • jaja

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • natka piertuszki posiekana

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • pieprz ziołowy

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż zalać 4 szklankami wody, posolic i gotowac na małym ogniu do czasu wyparowania wody. Odstawic, studzic mieszajac co jakis czas. Grzyby usmażyc na niewielkiej ilosci oleju. Dodać do ryżu. Cebule obrac, pokroic w drobna kostkę, zeszklic na odrobinie oleju. Dodać do ryżu. Do przestudzonych składników dodac pieprz, majeranek i jeśli potrzeba lekko posolic, dodać zielenine i dokładnie wymieszać. Dodać jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyzka porcje ciasta formujac płaskie placuszki (ok.1 cm grubosci). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe polane ketchupem lub sosem. Grzybów można dać wiecej to placuszki będą jeszcze smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

29.05.2012 13:58
mnie to by smakowały takie placuszki:)

manaika

13.02.2012 21:54
ciekawy przepis

misia53

09.09.2011 23:29
Smaczne placuszki trochę ryżowe , lasem pachnace ,bo tez grzybowe....

monika154

26.07.2011 09:22
mniam mniam

eli_555

15.07.2011 23:27
pysznie wyglądają

Grazyna0211

07.07.2011 09:28
smakowite te placuszki

Magda60

20.06.2011 21:48
super

Magda60

20.06.2011 21:48
super

Magda60

20.06.2011 21:48
super

Marzena40

28.04.2011 12:29
bajera

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat