Dziady

Dziady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia). Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawac stopniowo aż ciasto przestawnie lepić się do rąk. Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań. Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawy nie posypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andzia1977

20.08.2011 23:39
dziady muszą być pyszne, wyglądają świetnie

Grazyna0211

05.07.2011 11:08
smacze placki!

Magda60

20.06.2011 21:46
dobre

Marzena40

28.04.2011 12:27
super te dziady:)

caroline1983

17.04.2011 18:27
Bez jajka nie rozleca się, gwarantuję :) Potrawe tą tak nazywa moja babcia. Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa.

Jastinka

12.04.2011 09:10
niezłe

manaika

08.04.2011 14:14
pyszne, takiej nazwy jeszcze nei słyszałam:)

jogobella231

24.02.2011 19:35
pyszne

jogobella231

21.02.2011 21:59
muszę wypróbować

mysza666

16.02.2011 12:19
No chyba ten przepis jest najbardziej trafiony z propozycji;) Ale to bez jajka? Nie rozleci się z samą mąką? Dzięki za pomoc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat