Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą śmietaną

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja
5 szt
cukier
3 łyżki
mąka
5 łyżki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
kremI
mleko
3 szklanki
mąka ziemniaczana
3 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
żółtko jajek
3 szt
masło 250 g
1 szt
kremII
masło 250 g
1 szt
oraz:
galaretka brzoskwiniowa
1 szt
galaretka agrestowa
1 szt
rodzynki
100 gram
śmietana 30%
600 ml
cukier puder
3 łyżki
galaretka cytrynowa
1 szt
czekolada gorzka
100 g
płatki migdałowe
do dekoracji
biszkopty podłużne
1 szt
wafelki kakaowe
3 szt
brzoskwinie w puszce
400 gram
jabłka prażone
400 gram
nutella
300 gram
wanilia
150 (do smaku)
Sklep Prymat
cukier
150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowo-owocowe z kremem i bitą śmietaną

Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

-Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej wody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem

-Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.

-Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.

-Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

-Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i
śmietankowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 10.06.2012 10:06
mniam
cris04 06.05.2012 23:13
Pyszne,ale tylko od święta....
halina17 06.05.2012 18:59
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak