Oponki lukrowane

Oponki lukrowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    15 dag
  • cukier

    8 dag
  • mleko

    1/5 szklanki
  • olej

    1/5 szklanki
  • mąka

    30-35 dag
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • tłuszcz do smażenia

  • białko

    2 sztuki
  • lukier

    20 dag
  • sok z cytryny

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka. W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem. Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

25.02.2014 11:37
smaczna oponki,

IKrakowianka

31.10.2012 21:28
super

Kate131

07.12.2011 08:15
pycha

IZABELA29

28.02.2011 09:24
pyszne

MAŁY

26.02.2011 14:29
smacznie lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat