Przepis i sposób przygotowania na: jaglane muffiny z parowaru (dietetyczne)
Kroki postępowania
Kaszę jaglaną zmieliłam w młynku do kawy na mąkę, wsypałam do miski razem z budyniem (proszek), proszkiem do pieczenia i cukrem (1, max 2 łyżki). Dolałam maślankę, aromat i wymieszałam. Białka ubiłam ze szczyptą soli i delikatnie wmieszałam do ciasta.
Ciasto przelałam do papierowych foremek umieszczonych w filiżankach. Wkropliłam syrop (użyłam o smaku coli, ale może być dowolny o widocznym kolorze).
Przykryte podstawkami umieściłam w parowarze. Gotowałam około 20 minut.
Muffiny są bardzo puszyste, nie mają zbędnego tłuszczu czy cukru, a przyrządza się je szybko. Nie nadają się do długiego przechowywania, więc lepiej zrobić ich kilka i zjeść tego samego dnia. Bardzo polecam.