Przepis i sposób przygotowania na: Doughnuts
Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę obsypaną mąką, krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości ok 1 cm. Wykrawać szklanką o średnicy 7cm koła a w nich wąskim kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawać mniejsze kółeczka aby powstała w pączku dziurka.
Wycięte pączki przełożyć na blachę obsypaną mąką i pozostawić pod przykryciem ( u mnie folia spożywcza) do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu pączki smażyć w głębokim oleju z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Pamiętać należy jednak aby olej nie był zbyt gorący gdyż wtedy pączki szybko zbrązowieją z zewnątrz a w środku pozostaną surowe.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju.
Lukrować lub polewać czekoladą jeszcze ciepłe.
Smacznego.