Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto buraczane czekoladowe

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
200 g
cukier
300 g
jajko
3 szt.
buraki
4 szt.
czekolada gorzka
100 g
cukier waniliowy
1 łyżecz.
Sklep Prymat
mąka pszenna
300 g
sól
1/4 łyżecz.
Sklep Prymat
rodzynki
1/2 szkl.
polewa czekoladowa
1/2 szkl.
orzechy włoskie
1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżecz.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto buraczane czekoladowe

Kroki postępowania

1
Buraki myję dokładnie i gotuje je do miękkości, po ostudzeniu obieram ze skórki i ścieram je na drobnych oczkach na tarce.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.
Gorzką czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem na biały gęsty krem. Stopniowo dodaje jajka i cukier waniliowy, miksuję. Do kremowej masy dodaje ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę i drobno starte buraki, delikatnie mieszam. Dodaje do tego przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, solą oraz drobno posiekanymi orzechami, dokładnie mieszam wszystko z ciastem.
Krok 1 - Ciasto buraczane czekoladowe foto
2
Ciasto wylewam do keksówki. Piekę około 50 minut.
Krok 2 - Ciasto buraczane czekoladowe foto
3
Ostudzone ciasto dekoruję czekoladową polewą i połówkami orzechów włoskich.
Krok 3 - Ciasto buraczane czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.12.2012 19:33
ciasto z buraczkami jeszcze nigdy nie widziałem. A chęcią też takie skosztuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak