Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
4 szt.
cukier
1 szkl.
cukier brązowy
1 szkl.
olej
1 szkl.
mąka pszenna
2 szkl.
proszek do pieczenia
2 łyżecz.
cynamon
1 łyżecz.
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat
marchew starta
3 szkl.
rodzynki
1/2 szkl.
serek kremowy
250 g
masło
5 łyż.
śmietana 18 proc
1 łyż.
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżecz.
cukier puder
1 szkl.
orzechy włoskie
1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Jajka miksuję z cukrami na puszystą białą masę, dodaję olej i dalej miksuję. W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, łączę z masą jajeczną. Dodaję starte na drobnych oczkach tarki marchewki, rodzynki, pokrojone orzechy i znów mieszam.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Wykładam ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Piekę ok. 40 minut w temp. 180*C.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Krem: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Wkładam na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównuję i widelcem robię wzorki.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.04.2014 13:14
Super ciacho:)
Ewa104 25.04.2012 13:23
Już od dawna się do podobnego ciasta przymierzam i dotąd nie upiekłam.Może tym razem wystarczy samozaparcia, bo wygląda ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak