Przepis i sposób przygotowania na: Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami
Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i delikatnie zwijamy w klopsa.
Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, smarujemy pędzelkiem oliwą, układamy na blaszce.
Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy blaszkę z ziemniakami (na niższy poziom), nad nimi wkładamy kratkę z klopsem. Całość pieczemy 45 minut. (ziemniaki w połowie należy obrócić na drugą stronę).