Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka białkowa

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj
6 szt
mąka pszenna
2 szklanka
cukier
5 czubata łyżka
mleko
1/2 szklanka
masło lub margaryna
12,5 dag
laska wanilii
1 sztuka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
rodzynki
1/2 szklanka
żurawina
1/2 szklanka
cukier puder
15 dag
sok aroniowy
3 łyżki
płatki migdałowe
do dekoracji
żurawina
do dekoracji
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
olej
woda
1 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy zimne mleko. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz zwykły cukier. Miksujemy na sztywno.
Krok 1 - Babka białkowa foto
2
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy cienkim strumieniem margarynę zmieszaną z mlekiem. ½ szklanki rodzynek i żurawiny dodajemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do ubitych białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Babka białkowa foto
3
Przekładamy do małej foremki babkowej z kominkiem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Babka białkowa foto
4
Gdy babka ostygnie do cukru dodajemy wrzącą wodę i sok, a następnie dokładnie ucieramy. Lukrem polewamy babkę. Przybieramy pozostałą żurawiną i migdałami w paskach.
Krok 4 - Babka białkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.03.2013 08:53
jak cudnie ozdobiona
adam1f 01.08.2012 06:05
dobra
pacpaw 03.05.2012 17:47
szkoda, że wypieki nie są moją domeną
Beatris 24.04.2012 12:31
Ale kusisz. Piękna babeczka.
Sroczka 24.04.2012 12:20
Często zostają białka i wtedy ten przepis jak znalazł.
Cukiereczek13 24.04.2012 08:42
przepiękna :)
Anna146 24.04.2012 06:59
apetycznie wygląda
gosia47-47 24.04.2012 06:37
pycha
misia53 23.04.2012 22:52
śliczna babeczka
ben-ka 23.04.2012 22:40
też jestem pod wrażeniem,warto wykorzystać Twój przepis.
Monika78 23.04.2012 22:37
pysznie wyglada twoja babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak