Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki owocowe
Biszkopty zmielić malakserem na mączkę lub drobną kaszkę.
Osączyć napęczniałe owoce, wsypać je do malaksera, dodać dżem, stopione i ostudzone masło - zmiksować, dolewając syropu owocowego.
Dosypywać porcjami zmielone biszkopty, stale miksując, aż masa stanie się zwarta i kleista.
Gęstość masy regulować dodatkiem mączki biszkoptowej oraz syropu owocowego.
Masę wstawić do lodówki na 2 godziny - gdy stężeje, utoczyć z niej niewielkie kulki (wielkości małej mandarynki) i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Kiedy wszystkie bajaderki są gotowe - stopić czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze i dodać do niej 3-5 łyżek mleka.
W polewie czekoladowej zanurzać bajaderki i odkładać na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła.
Póki jest jeszcze płynna udekorować bajaderki krokantem orzechowym lub suszonymi owocami.
Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.