Kawior żydowski

Kawior żydowski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg watróbki z kurczaka

    30
  • cebule

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • jajka

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić z żyłek, przeciąć każdą na m/w połowę wzdłuż i wypłukać ze wszystkich resztek krwi - można także wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę aż ta będzie zupełnie przeźroczysta.

Wątróbkę dokładnie osuszyć, usmażyć na suchej patelni (zrobiłam to na teflonowej, bez tłuszczu - nie pryska!) - kawałki muszą być zrumienione ze wszystkich stron i dobrze wysmażone; ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobniutko posiekać. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, przesmażyć do lekkiego zrumienienia na 2 łyżkach oleju. Wątróbkę drobniutko posiekać (można zmielić, ale taka grudkowata konsystencja bardziej mi pasuje), wymieszać z cebulką i dwoma posiekanymi jajami. Doprawić solą, pieprzem i dolać oleju aby całość była bardziej zwarta. Ma mieć wyraźny, pikantny smak. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby stężała i smaki się przegryzły. Podawać przybraną pozostałym jajkiem i posiekanym koperkiem - na grzankach albo z macą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika58

17.11.2012 10:20
fajne

mariusz14

06.02.2012 22:21
nigdy nie jadłem

BozenA

02.10.2011 09:03
ciekawe

BozenA

02.10.2011 09:03
ciekawe

SmacznaPyza

10.08.2011 10:07
jeśli lubicie wątróbkę to zróbcie sobie takie coś bo jest pyszne!

Agnieszka/picola

09.08.2011 23:02
ciekawe

Anna133

05.07.2011 16:17
no no ;)

bogumiła3

25.08.2010 00:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat