Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Langosze

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
2 szt.
drożdże
20 g
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko
240 ml
mąka pszenna
420 g
olej do smażenia
2 szkl.
ser gouda
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Langosze

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odstawiam do ostudzenia, rozgniatam tłuczkiem. Dodaje pozostałe składniki. Drożdże świeże mieszam z letnim mlekiem i dodaję do reszty.
Krok 1 - Langosze foto
2
Zagniatam ciasto i zostawiam do wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyjmuję ciasto i dziele na mniejsze części. Formuję placki, raczej cienkie, wielkości dłoni.
Krok 2 - Langosze foto
3
Układam na rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Smażę z obydwu stron na złocisty kolor, podaje z kwaśną śmietaną i startym żółtym serem.
Krok 3 - Langosze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak