Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku na kościach
Fasole zalewamy zimną wodą, aby napęczniała ( najlepiej zostawić na całą noc we wodzie ).
Kości z karczku wkładamy do garnka razem z napęczniałą fasolą i zalewamy wodą. Dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz i całość gotujemy. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, to wyciągamy kości, a fasole gotujemy do miękkości.
Obieramy mięso z kości, kiełbasę kroimy w kostkę i razem z mięsem przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodając sól, pieprz i ostrą paprykę. Mięso i kiełbasę podsmażamy.
Gdy fasola będzie miękka to odlewamy wywaru tylko tyle, żeby fasola była zakryta. Do fasoli dodajemy podsmażoną kiełbasę z mięsem i koncentrat. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką. Możemy dodać trochę śmietanki.
Tak przyrządzoną fasolę możemy podawać z ziemniakami.