Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik przekładany dżemem

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szkl
cukier
1/2 szkl
jajko
3 szt
miód płynny
200 g
masło
150 g
kwaśna śmietana
4 łyżki
kakao
1 łyżka
marmolada
200 g
wiórki kokosowe
100 g
orzechy włoskie
100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
polewa czekoladowa
1 op
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany dżemem

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy miód, mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz śmietanę, całość miksujemy. Pod koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek, dokładnie mieszamy, aby składniki ciasta połączyły się ze sobą. Tak przygotowane ciasto wykładamy do podłużnej blaszki keksówki. Pieczemy około godziny w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekrawamy na pół, smarujemy marmoladą, składamy. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Posypujemy dekoracyjnie wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Osobiście polecam użycie polewy przygotowanej wg własnego sprawdzonego przepisu. Ja, z braku czasu użyłam gotowej, ale podczas krojenia bardzo pęka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 16.04.2012 16:33
pyszności :)
parysek10 16.04.2012 15:44
wygląda całkiem nieźle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak