Przepis i sposób przygotowania na: Placek po Węgiersku
2. Zagotowujemy litr bulionu wołowego i dodajemy podsmażone mięsko, ciągle gotując. Odstawiamy na duży ogień i całość gotujemy ok 2h (aż mięso zmięknie).
3. Cebulkę kroimy, ok pół pokrojonej odstawiamy, resztę podsmażamy i dodajemy do gulaszu. Wrzucamy listki laurowe.
4. Paprykę kroimy w paski. Po ok godzinie gotowania się gulaszu dodajemy paprykę, paprykę ostrą zmieloną, przecier pomidorowy i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa - ok 1h. Później w razie potrzeby zagęszczamy mąką.
5. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy 1 jajko, ok 2łyżek mąki, sól, pieprz i pozostałą część cebuli.
6. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę, masę nakładamy chochelką na całą objętość patelni i smażymy na chrupko na jednej stronie, później przekładamy na drugą.
7. Placek kładziemy na talerzu, na połowę nakładamy gotowy już gulasz, składamy placek na pół, na górę nakładamy śmietanę i posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO :)