Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowo śmietankowy
Kroki postępowania
Do ubitych na pianę białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Delikatnie łączymy z mąka przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.
Pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.
Wystudzony przekrajamy na 3 części.
Pół szklanki mleka zagotowujemy i dolewamy do niej drugą połowę mleka wymieszaną dokładnie (aby nie było grudek) z mąką, jajkami i cukrem.
Cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.
Do przestudzonego budyniu dolewamy sok z cytryny miksując na wysokich obrotach a następnie dodajemy margarynę ( w temperaturze jak reszta składników) i miksujemy dalej.
I tu niestety może zdarzyć się tak, że masa się zważy co niestety przytrafiło się także mi.
Jednak udało mi się ją uratować :)
W takiej sytuacji należy włożyć miskę z masą do garnka z zagotowaną wodą i miksować do czasu aż masa stanie się dobra. Proste i działa :)
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier i śmietanfix.
Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy juz na mniejszych obrotach, do połączenia składników.
Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z cytryną.
Na pierwszą część wykładamy masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki do ozdoby), na kolejną śmietankową.
Resztę masy śmietankowej rozsmarowujemy na górnym biszkopcie oraz bokach tortu.
Tort ozdabiamy według uznania.
Smacznego:)