Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec Gosi

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże
3 dag
mleko
120 ml
cukier
15 dag
masło
15 dag
mąka
28 dag
jajko
2 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Nadzienie:
mleko
1 litr
mak
45 dag
masło
15 dag
miód
200 ml
cukier wanilinowy
1 sztuka
żółtko jajek
4 sztuki
lukier
cukier puder
20 dag
sok z cytryny
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec Gosi

CIASTO: Mleko podgrzać, pokruszyć drożdże. Odstawić na ok. 30 minut. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać sól, jajka rozczyn z drożdży i mąkę. Wyrobić. Przykryć ręczniczkiem. Odstawić w cieple miejsce. MASA: Ugotować mleko do wrzenia, zalać mak i dalej gotować przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Zmielić dwa razy w maszynce. Masło stopić na ogniu, dodać miód i mak. Dobrze wymieszać. Dodać cukier wanilinowy. Mieszać ok 15 minut aż masa będzie gęsta. Odstawić żeby lekko oziębła. Potem dodać żółtka i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować obie części. Rozsmarować na obu masę makową, zwinąć w rulon. Owinąć papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Makowce upieczone ostawić żeby ostygły. Polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.07.2012 23:45
Smacznie i świątecznie
Fiffi 02.06.2012 16:47
robię podobny, ale zawsze mi peka, moze z tego przepisu nie będzie
owocówka 15.04.2012 08:56
muszę kiedyś zrobić
Jodaj 14.04.2012 09:46
przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak