Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Serce
Kroki postępowania
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić wgłębienie, dodać oliwę i resztę rozcieńczonego z wodą mleka. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Ciasto wyłożyć na blachę i uformować na kształt serca.
Obłożenie: Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na łyżeczce oleju. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, również dusić do miękkości na łyżeczce oleju. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Kolejność obkładania pizzy: Ciasto wyłożone na blasze posmarować sosem pomidorowym.
Piec około 30-35 minut w 180*C w nagrzanym piekarniku.