Przepis i sposób przygotowania na: Pascha świąteczna
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Twaróg zmiksować z żółtkami, stopionym masłem, esencją waniliową i cukrem pudrem.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić na kilkanaście minut do spęcznienia.
Zagotować szklankę śmietany i rozpuścić w niej żelatynę.
Dolać resztę schłodzonej śmietany i wymieszać.
W międzyczasie posiekać orzechy, osączyć rodzynki - dodać płatki migdałowe, suszoną żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Bakalie wymieszać z masą serową, a na końcu wlać śmietanę z rozpuszczoną żelatyną - dokładnie wymieszać.
Masą napełnić formę w kształcie babki i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.