Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-marchwiowe

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew
1 szt.
ziemniaki
2 szt.
cebulka
1 szt.
mąka ziemniaczana
1 łyż.
jajko
1 szt.
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
cynamon Prymat
1/4 łyżecz.
Sklep Prymat
olej
1/3 szkl.
Imbir mielony Prymat
1/4 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-marchwiowe

Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach tarki, przekładam do miski. Ziemniaki i cebulę obieram, po czym ścieram na dużych oczkach na tarce i przekładam na sitko. Dokładnie odciskam wkładam do miski ze startą marchewką. Następnie wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni rozgrzewam olej z oliwą extra vergin. Delikatnie łącze wszystkie składniki w misce i z masy smażę niewielkie placki na średnim ogniu. Nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaskie placuszki. Smażę placki około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładę na ręczniki papierowe, osączam i podaję z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 01.06.2012 15:00
mniam
EWI 11.04.2012 10:04
fajne
Karolinka111 11.04.2012 10:03
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak