Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowo-pomarańczowy z imbirem
Dżemy można przygotować z różnorodnych składników i nie tylko z jednego rodzaju owoców. Przepis na dżem gruszkowo-pomarańczowy z imbirem jest tego przykładem. Cytrusowa nuta pomarańczy w połączeniu ze słodyczą gruszki i jej wyjątkowym smakiem, została wzbogacona korzenno-cytrusową nutą imbiru. W tym przepisie smaki komponują się idealnie!
1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić dość drobno.
2. Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok.
3. Do gruszek wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i wlać trochę wody, aby mógł się rozpuścić.
4. Nakryć garnek i zagotować, co jakiś czas mieszając.
5. Odkryć i dusić na niewielkim ogniu, aż gruszki się rozgotują.
6. Utarty imbir zalać niewielką ilością wrzącej wody, wymieszać, odstawić na kilka minut i odcedzić powstały sok - wióry wyrzucić.
7. Sok imbirowy dodać do dżemu, doprawić sokiem z cytryny i dusić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.
8. Wlać gorący dżem do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20-30 minut.