Przepis i sposób przygotowania na: pączki z nadzieniem budyniowym
Drożdze oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Do oddzielnej miski wsypujemy, mąkę, rum, sól, powstały rozczyn z cukru, mleka i drozdzy, masło, jajko. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy jakąś np ściereczką i odstawiamy na okres 2-2,5h. aLE ciasto musi miec konsystencje elastyczną, nie powinno być w nim grudek.
MAsa:
budyń robimy wg opisu na opakowaniu, dodajać dodatkowo rum i cukiem. Odstawiamy gotowy budyń do pzrestygnięcia,
Wyrośnięte ciasto pączkowe rozwałkowywujemy na stolnicy. Stolnica jest posypana wcześniej mąką. Za pomocą szklanki, kubka wycinamy kółka. Takie odstawiamy znowu by rysoły.Tak więc zostawiamy je na okres 30 minut.
W garnku rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy do nich pączki i smażymy z każdej strony. Ciepłe pączki nadziewamy budyniem Do nadziewania wyorzystujemy tzw szprycę.
Smacznego!