W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, stopniowo dolać wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypanej mąką stolnicy i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce. Posmarować olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość dwukrotnie. Rozgrzać piekarnik do 200st elektryczny (180st na gaz) Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, dosypując cebulkę lekko ugniatać ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać owalny kształt, położyć na lekko posypanej mąką blasze lub formie. Za pomocą nożyczek naciąć na górze chleb, posypać mąką. Zostawić chleb w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg kolejności podanych składników, następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg w/w wskazówek.