Przepis i sposób przygotowania na: pasztet sojowy
Kroki postępowania
Soję namoczyć (12godzin), opłukać, ugotować na miękko i rozdrobnić w malakserze lub za pomocą maszynki do mięsa.
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze.
W dużej misce zmieszać soję, płatki owsiane, olej, podsmażone pieczarki, rozdrobnione śliwki, brandy i pokrojony drobno por.
Doprawić solą (łyżka), pieprzem, kolendrą, chili, majerankiem i innymi dowolnymi ziołami. Do masy dodać też żółtka, białka ubite na pianę i delikatnie wmieszać pianę w masę. Formę (30 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Przełożyć masę sojową, ozdobić pieczarkami i żurawiną./span>
Piec 50-60 min w średnio nagrzanym piekarniku. Smakuje na chlebie, z chrzanem, musztardą czy keczupem.