Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zająca
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 2 łyżki soli, wino, 1 marchewkę pokrojoną w talarki, 2 cebule pokrojone w talarki, roztarte w moździerzu ziarna jałowca, ziela angielskiego, liście laurowe, kolendrę, ziarna pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 10 minut. Marynatę dobrze wystudzamy, zalewamy nią mięso zająca i odstawiamy na 48 godz. w chłodne miejsce.
Przygotowanie pasztetu:
Odlewamy marynatę, mięso dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą. Dodajemy boczek, resztę warzyw i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso, ugotowaną marchew, namoczone w wodzie kajzerki mielimy dwa razy. Dodajemy żółtka, roztarty czosnek i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Przygotowaną masę wykładamy do foremek ( z tej ilości wyszły mi 2 foremki 25 cm każda) do 2/3 wysokości.
Pieczemy 1h 15 min w piekarniku nagrzanym do 190C, aż skórka będzie rumiana, a pasztet pięknie wyrośnie.
Przygotowanie jest czasochłonne, ale na prawdę warto!
Wyśmienicie smakuje z konfiturą z borówek lub żurawiny.
Polecam!