Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pleśniak

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
5 szklanek
cukier
1,5 szklanki
jaja
5 jaj
margaryna
25 dag
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
1/2 łyżka
jabłka
50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąke musimy przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie siakamy z margaryną i 5 żółtkami jaj. Dodajemy 1/2 szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Następnie schłądzamy je w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowywujemy i ukladamy na blasze. Pozostałe cisasto dzielimy na dwie części. Do jednek części dodajemy 1 łyżkę kakao. Jabłka dzielimy na kawałki, rozgotowywujemy, przecieramy przez durszlak i ostudzamy Nastepnie ukladamy na cieście. schlodozne ciasto jasne nalezy zetrzec na tarce z duzmymi oczkami bezpośrednio na przecier z jabłek. Ubijamy sztywną pianę z białek i szklanki cukru. Na ciasto wykaldamy jabłka, nastepnie na nie wykaldamy pianę i uladamy na startym cieście. Ciasto pozostałe jasne i z kakao scieramy i posypujemy wierzch. Pieczemy około 45-50 minut w gorącym piekarniku. zamiast jabłek mozna uzyc rabarbaru lub dzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia20 29.09.2012 08:10
najlepsze ciasto też takie robię :)
Aneta41 28.05.2012 11:26
pycha
monika1968 27.04.2012 06:47
Pycha to ciasto
reniatka 19.04.2012 09:59
pyszota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak