Przepis i sposób przygotowania na: Mus kakaowy a’la Nutella
Mleko w proszku dodaję do miski, dolewam przestudzone mleko z cukrem i mieszam na gęstą, lepką masę –będzie naprawdę bardzo gęsta, ale nie należy się tym przejmować, bo rozcieńczą ją kolejne składniki;)
Teraz dodaję serek homogenizowany, kakao oraz wybrany aromat i dokładnie mieszam –najlepiej mikserem. Następnie sprawdzam smak, głównie pod kątem stopnia słodkości i aromatu -jeśli trzeba, dosładzam lub dodaję jeszcze aromatu. Gdy smak już mi odpowiada, przecieram krem przez sito tak, by pozbyć się zbędnych grudek z mleka w proszku, które zazwyczaj się pojawiają;)
Przekładam go do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził i zgęstniał. Ja najczęściej robię go wieczorem i rano jest gotowy do serwowania;) Podaję z pieczywem, ew. z ciastkami, placuszkami, itp. -tak, jak podawałabym na zimno kupny krem czekoladowy typu Nutella.