Przepis i sposób przygotowania na: Twaróg solony domowy - na kefirze i jogurcie
Kiedy mleko będzie miało temp.ok. 36-37*C - wlać kefir zmiksowany z jogurtem greckim.. Zamieszać mleko trzepaczką i nakryć - odstawić na 12-24 godziny w temp.pokojowej.
Kiedy mleko się zakwasi, postawić garnek na malutkim płomieniu i ogrzewać, aż mleko się zwarzy i zacznie się oddzielać serwatka.
Wyłączyć ogień i nakryć.
Pozostawić na kilkanaście minut, a następnie odlać na gęste sito wyścielone tetrą, ściereczką lnianą lub kilkoma warstwami gazy.
Nakryć drugą warstwą tkaniny i obciążyć talerzykiem - na nim postawić coś cięższego (torebkę soli, cukru lub słoik z wodą) i pozostawić na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Odsączony twaróg pokroić w plastry i zalać lekką solanką.
Używać do kanapek, past, sałatek lub do farszu.
UWAGA !!! Bardzo ważne przy wyborze zarówno kefiru, jak i jogurtu, jest zwrócenie uwagi na skład - nie powinien zawierać mleka w proszku, cukru, żelatyny, pektyn, ani innych ''zbędnych'' składników !
Naturalny kefir i jogurt powinien składać się wyłącznie z mleka oraz żywych kultur bakterii !!!