Przepis i sposób przygotowania na: pasta sojowa do chleba
Soję namoczyć na 12 godzin. Wypłukać i przełożyć do blendera, zalać 2 szklankami wody i zmiksować na papkę. Przełożyć do dużego garnka, można dodać jeszcze 1 szklankę wody i zagotować, gotować około 5 min mieszając drewnianą łyżka (łatwo kipi i się przypala więc należy przez te 5 min obserwować i mieszać). Odstawić do przestygnięcia i przecedzić przez sitko, mleko sojowe użyć do czegoś innego, a z części stałej zrobić pastę. Można wymieszać z jogurtem naturalnym i odstawić na 12-24 godziny w ciepłe miejsce, albo pominąć ten krok. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, następnie dodać soję i smażyć razem, aż odparuje cała woda. Dodać skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie. Przyprawić (można wg uznania). Istnieje wersja pasty sojowej pomidorowej, wystarczy dodać koncentratu pomidorowego. Można dodać też oliwy. Przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu np. w słoiku.