Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po nelsońsku - zapiekanka
- ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach
- grzyby ugotować i pokroić w paski (wywaru nie wylewać będzie potrzebny)
- jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w krążki
- cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu
- przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podzielić na 3 części
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
- ułożyć warstwę ziemniaków, polać zrumienioną cebulą, ułożyć warstwę jaj i grzybów, posypać solą i pieprzem
- ułożyć następną warstwę ziemniaków i dodatków
- przykryć trzecią częścią ziemniaków
- zalać zaprawą z mąki, śmietany i wywaru z grzybów
- zapiec w piekarniku
- podawać posypane natką pietruszki i surówką (w zależności od sezonu)
Smacznego