Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i brokułami
Do blendera wlewamy dwie puszki pomidorów, dwie łyżki zalewy od tuńczyka, sól oraz 200 ml wody od gotowania brokułów, całość miksujemy by powstał jednolity sos. Sos przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego sosu wsypujemy makaron i gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaron trzeba bardzo często mieszać - gotowany w soku z pomidorów lubi się sklejać. Ugotowany makaron odcedzamy, płyn zachowujemy!
2. Sos pomidorowy pozostały po gotowaniu makaronu ponownie wlewamy do blendera, dodajemy kremowy serek i całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
3. Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i kawałki tuńczyka.
4. Zapiekankę polewamy sosem z pomidorów i serka, posypujemy startym żółtym serem i tartą bułką.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu. Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści i wierzch zapiekanki będzie rumiany.