Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny z soczewicy

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny
2 szklanki
masło
2 łyżki
oliwa
1/4 szklanki
cebula
1 szt
czosnek
2 ząbki
marchew
80 gram
seler naciowy
80 gram
zielona pietruszka
2 łyżki
majeranek
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
chili w proszku
szczypta
krokant z orzechów włoskich
2-3 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
jajko ugotowane na twardo
4 szt
jajko
2 szt
parmezan
3-4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny z soczewicy

Kroki postępowania

1
Ziarna soczewicy wypłukać i zalać gorącym bulionem warzywnym . Gotować aż ziarenka rozpadną się .Po ugotowaniu i przestudzeniu lekko zmiksować.Pokrojoną cebulę,zmiażdżony czosnek oraz marchewkę i seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/dusić do miękkości/. Pod koniec smażenia dodać masło, ziołowe przyprawy/ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/. Masę warzywną połączyć z soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić surowe jajka, dodać ser ,zieloną pietruszkę i wymieszać/doprawić do smaku/.
Krok 1 - Pasztet  świąteczny z soczewicy foto
2
Do foremki/10/22 cm./ wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy pasztetowej, ułożyć jajka/końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią .
Krok 2 - Pasztet  świąteczny z soczewicy foto
3
Wierzch posypać krokantem orzechowym. Pasztet piec w temp.180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.
Krok 3 - Pasztet  świąteczny z soczewicy foto
4
Schłodzony pasztet wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem pieczywa i sosu chrzanowego.
Krok 4 - Pasztet  świąteczny z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 13.12.2012 15:30
Oczywiście,że mogą to być pokrojone orzechy...
pacpaw 12.12.2012 19:59
o, super alternatywa dla mięsnych pasztetów. Krokant orzechowy można zastąpić zwykłymi, posiekanymi orzechami?
teresa18 27.03.2012 16:45
swietny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak