Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa kaszankowa - na smalcu
Na patelni stopić smalec, dodać posiekaną cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Wsypać majeranek, wcisnąć czosnek i dodać kaszankę.
Wymieszać i ogrzewać, aż kaszanka się rozpłynie, wlać wodę i wymieszać dokładnie.
Masę doprawić pieprzem, chili, płynną przyprawą do zup.
Dusić kilka minut - napełnić gorącą masą małe słoiczki po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnam do góry - nakryć kocem lub grubymi ręcznikami i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Trzymać w chłodnym miejscu.
Jeśli słoiczki mają być dłużej przechowywane, należy je zapasteryzować - dwa dni pod rząd (w odstępie doby), po 45-60 minut.
Wówczas nie napełniamy słoiczków do pełna - pozostawiamy 2 cm wolnego miejsca.