Przepis i sposób przygotowania na: Odmienione mielone
Powstały -
Mielone z serową niespodzianką
Przygotowujemy masę jak na zwykłe mielone kotlety
Mięso, jajko, namoczoną kajzerkę, drobno posiekaną cebulę, przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, może też być posiekana zielenina), dokładnie wyrabiamy.
Plasterki sera żółtego przecinamy wzdłuż.
Następnie, każdą połowę plastra zwijamy luźno w rulon, obkładamy go z obu stron masą mięsną i formujemy tak, by zalepić ser w środku. Powstaną nieco podłużne kotlety, które smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu aż będą rumiano-brązowe.
Najbardziej smakują i wyglądają apetycznie, gdy z nadkrojonych wypływa ser.
Kotlety można podawać z pieczywem, ziemniakami lub wg upodobania.
Smacznego :)