Kruche rożki z jabłkiem

Kruche rożki z jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • masło roślinne

    1/2 kostki
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • jabłka

    3-4 sztuki
  • cukier do posypania

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować i wycinać z niego niewielkie kwadraty( moje mają bok 5- 6 cm). Na kwadraciki kłaść po kawałeczku jabłka( wcześniej obrane i pokrojone) i składać w rożek. Rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarować roztrzepanym przy użyciu miotełki białkiem jaja i posypywać cukrem. Rożki piec około 25- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

07.09.2013 23:21
super deser

Wafelek2601

29.01.2013 12:59
Rewelacyjne rożki - pięknie wyglądają i są pyszne

IKrakowianka

19.10.2012 19:49
rewelacja

Katarzyna/kate1980

06.06.2012 20:54
śliczne

Katarzyna/kate1980

06.06.2012 20:54
śliczne

manaika

01.01.2012 14:58
super!

bercik1

21.12.2011 23:25
Super.

jolaxa

26.06.2011 14:41
pycha

IlonaAlbertos

06.07.2010 23:36
Sylwia tak, są kruche, z tym, że smaruję je białkiem i posypuję cukrem kryształem.

Iwusia

06.07.2010 00:31
super pyszny deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat