Przepis i sposób przygotowania na: Babka naleśnikowa
2. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całość lekko karmelizujemy. Następnie dodajemy jabłka, rodzynki, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Dusimy przez około 15 – 20 minut cały czas mieszając aż jabłka lekko się rozpadną.
4. Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy niewielkiej ilości gorącej wody. Budyń i żelatynę dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5. Miskę wykładamy folią spożywczą a następnie 4 naleśnikami, tak aby szczelnie zakryły dno i ścianki miski. Wnętrze smarujemy cienką warstwą masy.
6. Kolejne naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony a następnie szczelnie układamy w misce. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Czynność powtarzamy do momentu wypełnienia miski. Całość zakrywamy jednym lub dwoma naleśnikami, które posłużą za spód.
7. Gotową babkę nakrywamy talerzem, obciążamy np. puszką i wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin aby dobrze zastygła.