Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup pomidorowo-bananowy
Banany obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Pomidory grubo posiekać i, razem z bananai, przełożyć do dużego rondla - najlepiej takiego z grubym dnem.
Dodać przyprawy i przykryć pokrywką - kiedy pomidory już puszczą sok, garnek odkryć.
Zmniejszyć płomień i dusić 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Kiedy masa znacznie odparuje i zgęstnieje, mieszć częściej.
Dodać sól i chili do smaku.
Masę zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki pomidorów.
Na koniec wsypać żel-fix i wymieszać bardzo dokładnie.
Gotować jeszcze 5 minut, stale mieszając.
Masą napełnić niewielkie słoiczki, po sam brzeg - zakręcić wygotowanymi nakrętkami.
Słoiczki ustawić dnem do góry, nakryć grubymi ręcznikami lub kocem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba już pasteryzować!