Przepis i sposób przygotowania na: Banany z Lodami
3 duże łyżki cukru (najlepiej brązowego)
1/4 kostki masła
cynamon
sok z 1 pomarańczy
rum (lub inny alkohol)
lody bakaliowe
Masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać razem, wyłożyć na patelni banany przekrojone wzdłuż i przekrojone na pół, stroną przekrojoną do dołu, zalać to szybciutko sokiem z pomarańczy, smażyć razem chwilkę aż banany będą miękkie, najlepiej smażyć z dwóch stron, posypać banany cynamonem, nie żałować Pod koniec smażenia zalewamy wszystko alkoholem, tak ok 10 ml i podpalamy, kiedy płomień zgaśnie wykładamy po 4 kawałki bananów na talerzyk, na to gałka lodów i zalewamy to sosem z patelni (mm, on jest najlepszy) i szybciutko jemy, gwarantuję miłe doznania podniebienia ^^