Przepis i sposób przygotowania na: obiad z mintajem
Rozmrożoną rybę panierujemy w jajku ( są w nim wymieszane przyprawy takie jak : sól, pieprz).,a następniew bułce. Tak postępujemy z każdą porcją, jeżlei jajka zbraknie tzreba dodac nowe, ale w moje porcji wystarczyło. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem..
Frytki:
Ziemniaki obieramy, kroimy i wrzucamy do rozgrzanego garnka z tłuszczem ( najlepiej na smalcu). Frytki co jakiś czas mieszamy. Smażymy aż będą zarumienione dobrze, i wyciągamy z tłusczu, najlepiej żeby jego ilość ściekła w jak największej ilości do garnka z tłuszczem, więc warto je chwile potrzymać nad garnkiem.
Surówka
Marchewke obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na większych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy drobno. Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty kiszonej ( moja jest właśnej produkcji hehe) , oczywiście mozna w sklepie kupić. Wszytsko ze sobą mieszamy dodajemy olej i znowu mieszamy. MOżna dodac sól i pieprz jeżeli ktoś ma ochote.
Na telarzu kładziemy kolejno rybkę, frytki i surówkę , ilość według uznania.
Smacznego życzę.